Een dode vogel….en nu?!

Daar zit ik dan. Een dienblad voor mijn neus met daarop een dode vogel.

Uitdagend is het woord wat in mij op komt wanneer ik mijn eerste ontmoeting met taxidermie als vak moet omschrijven…en met vlagen behoorlijk frustrerend.

In priegelwerk ben ik nooit echt een held geweest. En bij het opzetten van een vogel komt nogal wat van dat priegelwerk kijken. Het villen van zo’n fragiel beestje is monnikenwerk. Om een mooie incisie te maken is een vaste hand vereist, maar dat is niet iets wat mij van nature gegeven is.

Gelukkig baart oefening kunst, want inmiddels gaat dat villen me goed af.

” Om een vogel na het villen, looien en dichtnaaien weer mooi droog en vol te krijgen, en om zijn verenkleed netjes te leggen, zul je moeten föhnen “

Daarna komt het maken van een kunstlichaam. Dat is iets wat veel geduld, anatomisch inzicht en handigheid vraagt. Met veel oefening heb ik dit onder de knie gekregen, maar het gebeurt me af en toe nog dat ik een draad niet goed door het lijfje krijg, deze krom buigt en ik weer een nieuwe draad kan pakken. Het prepareren van een dier blijft handwerk en dan horen dit soort dingen er soms bij. Dat houdt het spannend en leuk 😉

Gelukkig doe ik dit allemaal voor een goede zaak. Als het lijf eenmaal in de vogel zit, ik deze heb dicht genaaid en aan het föhnen ben zie je ineens weer de pracht van een gevleugelde vriend ontstaan. 

‘Föhnen’ zul je denken? 

Ja inderdaad. Om een vogel na het villen, looien en dichtnaaien weer mooi droog en vol te krijgen, en om zijn verenkleed netjes te leggen, zul je moeten föhnen.

Als ik dit eenmaal gedaan heb kan het leukste beginnen: het dier zijn uiteindelijke houding geven en monteren op zijn postament. Dit is wat het uiteindelijk zijn eigen karakter geeft: is hij nieuwsgierig, op zijn hoede of straalt hij kalmte en rust uit? De houding die ik hem meegeef bepaalt dat uiteindelijk.

Het prepareren kan uren of dagen in beslag nemen. Maar als het resultaat er staat en je kan zo’n mooi dier van zo dichtbij bewonderen dan is het alle inspanning meer dan waard geweest!

Met groene groet,
Kevin


P.S. Ben je nieuwsgierig of hebberig geworden? Kijk dan nu in onze webshop welke dieren je momenteel te koop hebben.